• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

Uit de regio

coverHoogkerkvoor
Beschikbaar als:
25,00

Hoogkerk verandert

ISBN: 9789493170162
Pagina's: 256
Verschenen: 2020
Ontwerp omslag: Riëtte van Zwol

Hoogkerk verandert schetst de ontstaansgeschiedenis van Hoogkerk en de verandering in de loop der eeuwen van een agrarische nederzetting naar een industriedorp. De nadruk ligt op de periode dat Hoogkerk als zelfstandige gemeente functioneerde, van 1811 tot 1969. Vóór die tijd was het onderdeel van Lieuwerderwolde en Aduard, na 1969 een wijk van Groningen.

Het Hoendiep, de doorgaande scheepvaartroute van Groningen naar Friesland, trok nieuwe bewoners aan. Van 1800 tot 1900 vestigen zich een smid, meerdere scheepsjagers en een aantal molenaars aan het Hoendiep. Met de komst van de suiker- en de strokartonfabriek groeit de bevolking explosief. Er komen niet alleen fabrieksarbeiders naar Hoogkerk maar ook ambachtslieden, kruideniers, bakkers en slagers. Zij vestigen zich hoofdzakelijk langs de doorgaande routes.

Vroeger was het normaal dat een plaatselijke timmerman-aannemer het tekenwerk en de bouw van een woning verzorgde. Samen met de plaatselijke middenstanders hebben zij bijgedragen aan het veranderde straatbeeld.

Dit boek geeft een overzicht van al deze veranderingen, de komst van fabrieken, ambachtslieden en middenstanders, de uitbreidingsplannen en de groei van de bevolking.