• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

University of Groningen Press

VerzetVrijheid_cover
Verschijnt op:
28-10-2022

Verzet en vrijheid - Het Gronings Ontzet van 1672 en de Universiteit

ISBN: 9789403429823
Pagina's: 132
Verschenen: 2022
Ontwerp omslag: Bas Ekkers

De geschiedenis van het beleg en ontzet van Groningen in 1672 spreekt nog altijd tot de verbeelding. Er was sprake van spanning, tragiek, sensatie en blijdschap. Er waren helden, verliezers en vooral veel onnodige slachtoffers. Nadat vijandelijke troepen grote delen van Nederland hadden overmeesterd, rukten Keuls-Münsterse soldaten op naar Groningen. Onder leiding van hun bisschoppen vuurden zij wekenlang bommen en granaten op de stad af. Dat was tevergeefs, want Groningen hield stand. Zo werd het verzet in het noorden van het land een keerpunt tijdens het zogeheten Ramp- of Bisschopsjaar.

De herdenking van 350 jaar ontzet van Groningen was in 2022 aanleiding om nieuwe invalshoeken te verkennen. Dit boek bevat vier bijdragen waarin zowel de geopolitieke en militaire context als de beleving van de belegering en het ontzet aan bod komen. Veel aandacht is er voor de eigentijdse bronnen: wat vertellen ons kranten, brieven, gedichten en pamfletten uit 1672 over wat zich in dit jaar in Groningen afspeelde? Speciale belangstelling is er voor de rol van de universiteit tijdens het militaire conflict. Haar studenten droegen bij aan het verzet dat resulteerde in de vrijheid die na afloop gevierd kon worden.

Verzet en vrijheid verschijnt onder redactie van Arjen Dijkstra en Joop W. Koopmans, met bijdragen van:
Dr. Judith Brouwer (Historicus van de zeventiende-eeuwse briefcultuur en specialist op het gebied van historische data.)
“Groningen constant / Behout van ’t lant”. Reacties op het ontzet van Groningen.
Dr. Arjen Dijkstra (Wetenschapshistoricus, met een specialisatie in de geschiedenis van Noord-Nederland.)
De academische gemeenschap in staat van beleg. Het beleg van Groningen van 1672 beschreven vanuit de academische gemeenschap.
Dr. Joop Koopmans (Toonaangevend historicus van de geschiedenis van vroegmoderne media en politiek in Europa.)
Bommen Berend in het Nederlandse nieuws van 1672. Over de eigentijdse berichtgeving over het beleg en ontzet van Groningen.
Dr. Benjamin van der Linde (Militair historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.)
Niet alleen Groningen. Over de veldtocht van Bernard van Galen en de rol van de Duitse grensregio’s.
 

University of Groningen Press | UGP

De fysieke boeken van University of Groningen Press worden in samenwerking met Uitgeverij kleine Uil gedistribueerd.

The Open Access editions zijn verkrijgbaar via University of Groningen Press

ISBN ePDF: 9789403429458