• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

University of Groningen Press

JanKraak-cover
Beschikbaar als:
25,00

Pionieren op het Rekencentrum

UCG
ISBN: 9789403429441
Pagina's: 180
Verschenen: 2022
Ontwerp omslag: Hans Miedema

“Pioniers waren we tijdens de eerste jaren van het in 1959 opgerichte Rekencentrum. Veel moest er nog worden uitgevonden. Door de trage verwerking van de programma’s en de gebrekkige programmeerhulpmiddelen ging alles moeizaam en traag. Je moest je levenstempo erop afstemmen en alleen mensen met veel geduld voelden zich er helemaal gelukkig bij.”

Jan Kraak was programmeur bij het in 1959 opgerichte Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, later het Centrum voor Informatie Technologie (CIT). In het ICT-magazine Pictogram schreef Kraak jarenlang artikelen over zijn werk; van het eerste Zeer Eenvoudige Binair Reken Apparaat (ZEBRA) tot en met de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatievisualisatie en de komst van het world wide web.
In 2006 ging Jan Kraak met pensioen, maar hij bleef schrijven voor Pictogram. Dit boek bevat een door hemzelf gemaakte selectie van zijn meest interessante artikelen; een boeiende geschiedenis van een halve eeuw universitaire rekenfaciliteiten.

Kristien Piersma en Frank den Hollander vormden van het begin tot het eind de kernredactie van het ICT-magazine Pictogram. Piersma werkt als communicatieadviseur bij het Centrum voor Informatie Technologie, Den Hollander is communicatiemedewerker bij de Universiteitsbibliotheek Groningen.


 

University of Groningen Press | UGP

De fysieke boeken van University of Groningen Press worden in samenwerking met Uitgeverij kleine Uil gedistribueerd.

The Open Access editions zijn verkrijgbaar via University of Groningen Press

ISBN ePDF: 9789403429458