• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

Proza

NanneTepper-cover6
Verschijnt op:
14-01-2022

Van de kansel

ISBN: 9789493170643
Pagina's: 144
Verschenen: 2022
Ontwerp omslag: 247design

Nanne Tepper schreef in drie jaar tijd 36 columns voor de cultuurbijlage van Nieuwsblad van het Noorden, onder de titel ‘Van de kansel’.

Zijn alom bejubelde debuutroman De eeuwige jachtvelden verscheen in 1995 en werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Als winnaar van het Belcampo Stipendium werd De avonturen van Hillebillie Veen uitgegeven. De vaders van de gedachte stond in 1999 op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Nanne Tepper was on top of the world. De beroemdste zoon van de Veenkoloniën.

Zijn lezers wachtten op het door de auteur toegezegde oeuvre, met dat ene nieuwe meesterwerk dat op een dag uit Teppers pen zou vloeien. Tot die tijd laafden zij zich aan de onregelmatig verschijnende columns ‘Van de kansel’ in het Nieuwsblad van het Noorden.

‘Briljante polemiek, vaak hard, vlijmscherp, meedogenloos, maar ook geestig en vol zelfspot,’ schreef Bram Hulzebos in zijn in memoriam ‘De boze jas van Nanne Tepper’. Want Nanne Tepper overleed in 2012 in Groningen, 50 jaar oud. Dat beloofde oeuvre met dat volgende meesterwerk bleef uit.

Louis van Kelckhoven en Herman Sandman, verslaggevers voor het Dagblad van het Noorden, namen de taak op zich om de verzamelde kansels aan de vergetelheid te ontrukken. Als eerbetoon aan Nanne Tepper die dit jaar 60 jaar zou zijn geworden.