• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

Proza

SaraCover_new
Beschikbaar als:
23,50

Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart

ISBN: 9789493170605
Pagina's: 400
Verschenen: 2021
Ontwerp omslag: Riëtte van Zwol
Vertaler: Tonnus Oosterhoff

‘Rebelse vrouwen in tijden van Verlichting.’ Onder dat kopje wordt de achttiende-eeuwse roman over Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken aangeprezen in de Canon van Nederland. Het boek is een pleidooi om jonge vrouwen zelfstandig keuzes te laten maken. De wees Sara Burgerhart woont in bij haar kwezelige tante en ontwikkelt zich tot een verstandige jonge vrouw al maakt ze enkele ongelukkige keuzes in de liefde. Gelukkig komt ze net op tijd tot inzicht.

Dankzij de 175 brieven, waarin onder meer de tante, de voogd, een geliefde, een vriendin en natuurlijk Sara zelf aan het woord komen, krijgen we prachtig tijdsbeeld van de normen en waarden van meer dan twee eeuwen geleden.

De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart is wellicht de bekendste brievenroman uit de Nederlandse literatuur, een nieuw genre waarin je de ontwikkeling van verschillende personages goed kon volgen.

 

Tonnus Oosterhoff (1953) hertaalde het werk naar modern Nederlands. Oosterhoff is dichter en schrijver. In 2012 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

'Een absolute aanrader.'
NRC Handelsblad

'Oosterhoff laat zo zien dat een hertaling ook een zelfstandig kunstwerk kan zijn. (Verplicht iedere scholier om naast het origineel ook Oosterhoff te lezen!)'
Marc van Oostendorp op Neerlandistiek

'Geschreven in de zo dikwijls gesmade, saaie en conventionele pruikentijd, is dit boek van Betje Wolff en Aagje Deken toch verrassend fris en pittig gebleven.'
Leeuwarder Courant

'Wat een eigenwijze vrouwen, wat een leuke lui.'
Kees ’t Hart in Trouw