• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

Kunst & Cultuur

frontcoverKollwitz1
Beschikbaar als:
25,00

Käthe Kollwitz getekend leven

ISBN: 9789071139277
Pagina's: 120
Verschenen: 2016
Ontwerp omslag: Gert Jan Slagter

Het boek Käthe Kollwitz getekend leven is verschijnen ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van haar werk in Museum Belvédère. Het boek geeft een representatief overzicht van een van de belangrijkste Europese kunstenaars uit het begin van de vorige eeuw. De begeleidende tekst wordt verzorgd door Ron Manheim, specialist op het gebied van de Duitse moderne kunst, en oud-directeur van Museum Schloss Moyland te Bedburg-Hau.

Käthe Kollwitz (1867-1945) specialiseerde zich vooral in het maken van grafiek en werd internationaal bekend door haar sociaal bewogen en dramatische weergaven van thema’s als ‘de armoede van het volk’, ‘de ellende van de oorlog’ en ‘moeder en kind’. De noden van het volk maakte ze van dichtbij mee, omdat haar man als arts werkzaam was in de arbeiderswijken van Berlijn. Het oorlogsgeweld sloeg directe wonden, omdat haar jongste zoon in 1914 bij gevechtshandelingen om het leven kwam. Dat persoonlijke drama intensiveerde haar preoccupatie met het thema ‘moeder en kind’ en mondde uiteindelijk uit in de beroemde beeldengroep ‘het rouwende ouderpaar’ dat ze in 1931 voltooide. Boek en tentoonstelling laten de hoogtepunten zien uit een geëngageerd oeuvre dat in 100 jaar niets aan zeggingskracht en actualiteit heeft ingeboet.

Ron Manheim, oud-directeur van Museum Schloss Moyland bij Kleef, verzorgde de hoofdtekst, prof. dr. Henk van Os schreef het voorwoord. 

Deze uitgave van het Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud wordt door Uitgeverij kleine Uil gedistribueerd.