• Inloggen
  • Winkelwagen (0)

Kunst & Cultuur

groeten-uit-groningen_klein1
Beschikbaar als:
25,00

Groeten uit Groningen

ISBN: 9789491065644
Pagina's: 224
Verschenen: 2013
Ontwerp omslag: 247Design
Uitvoering: Genaaid gebonden

Zoek de verschillen

Je staat op dezelfde plek, maar in een andere tijd. Iedereen kent de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude foto's. Het verleden is verdwenen, maar is nog merkbaar in de details. Een historische gevel, de kerk op de achtergrond, de glooiing van de weg. 
Het fotografencollectief PS zocht honderd oude foto's van de stad en maakte honderd recente foto's op exact dezelfde plek. In één oogopslag ziet je de veranderingen in beeld. De tram is een bus geworden, een vervuilende fabriek een moderne stadswijk, de handkar een buggy, een haven een parkeerplaats. 
 

Groeten uit Groningen laat zien wat er verdwenen en verschenen is in de stad. Door de oude en nieuwe foto's in groot formaat naast elkaar te zetten blijf je gefascineerd kijken naar de veranderingen. Soms valt de vergelijking uit in het voordeel van het verleden, soms in het voordeel van het heden. De vooruitgang gaat soms gepaard met een doses weemoed.

Johan de Boer, werkzaam bij RO/EZ Groningen schreef het voorwoord bij dit boek en Michael Hermse, werkzaam bij de Groninger Archieven en samensteller van twee fotoboeken over de stad schreef een inleiding over de fotografie van honderd jaar geleden.