In de nazomer van 1944 werd de Groningse regio Oldekerk geplaagd door een serie gewapende roofovervallen op welgestelde landbouwers en veehouders. De overvallers deden zich voor als Landwachters of Grüne Polizei.

Het spoor van de overvallers leidde naar ‘Klein Rusland’, een blokje van vier piepkleine huurwoningen voor de allerarmsten, weggestopt te Faan, aan de buitenrand van de gemeente Oldekerk. Op de avond van 6 oktober 1944 maakte de Sicherheitsdienst daar een bloedig einde aan ‘De Bende van Oldekerk’. De drie opgeschoten daders en een onschuldige zestigjarige huisvader vonden daarbij de dood.

Nabestaanden, autoriteiten en inwoners van de gemeente Oldekerk zwegen over het bloedbad. Het voorval ontglipte daarmee aan de geschiedschrijving. Wat gebeurde er precies op die fatale 6e oktober 1944? Wie waren de slachtoffers, waarom gingen ze op het roverspad en waarom was de Sicherheitsdienst zo naarstig naar ze op zoek? En waarom werden deze moorden in de doofpot gestopt?

De pers over De bende van Oldekerk

‘Het is microgeschiedenis in optima forma, gebaseerd op deugdelijk bronnenonderzoek en goed geschreven. ‘De Bende van Oldekerk’ is boeiende lectuur voor iedereen met belangstelling voor kleine verhalen over de bezetting van Nederland en eigenlijk ook voor degenen die een spannend boek willen lezen.’
Paul van de Water op Traces of war

De Bende van Oldekerk

Geert Jonker

Over de auteur(s)

Geert Jonker